

Oli 24. veebruari lõuna, sõime kiluvõilebu ja vaatasime telekast Kaitseväe paraadi. Siis tabasin end mõttelt, et täpselt 3 aastat tagasi samal päeval, kui algas Ukrainas sõda, panin paika plaani, et vähemalt toiduvarud peavad kodus olemas olema. Sel päeval maailm muutus ja samuti ka ma ise. Tänaseks olin siis kolm aastat valmistunud kriisiks ja toiduained pole midagi sellist, mida aastaid hoida, vaid oligi aeg neid kasutama hakata. Tegelikult ei ole vahet mis kriis juhtub, aga mina perenaisena tegin siis seda, mida mina oskasin. Proovisin luua oma perele võimalikult kiiresti ja soodsalt piisava toidu varu.
Otsustasingi ilma ettevalmistuseta, et praegusest hetkest ma enam poodi minna ei saa ja proovin siis, mis saama hakkab. Esialgu oli mõte väljakutset teha märtsi viimase päevani. Lubasin omale osta poest piima ( mees paneb kohvi peale, mujal me piima ei kasuta) ja porgandit/sibulat. Iseenesest ei ole need eluks vajalikud ja kui neid ei saa osta, siis need poleks väga olulist rolli mänginud. Taimse piima varu oli piisav, et märtsi lõpuni jagub nii kohvile kui toidu valmistamiseks. Minule piimatooted hästi ei mõju, seepärast meil ka väga piimatooteid ei kasutata. India pähklitest saab parimat toidukoort teha ja kui viitsimist saab seda hapendada ja kasutada hapukoore eest. Palun mitte tähelepanu põõrata tervislikkusele, sest see pole selle postituse eesmärk üldse. Aga kuulasin ühte intervjuud ükspäev ja seal õeldi, et ükskõik, millisest toorainest enda tehtud toit on kasulikum kui poest ostetud valmistoode, siis ma väga ei muretse tervislikkuse pärast 🙂
Vaatasin üle oma sügavkülmad, sahvri, keldri ja külmkapi.
Nagu sooduskleepsudest aru saada, siis mu lemmikpood on Rimi :). Ma ei häbene üldse näidata, et lihatooted ostan kõik suure alega. Pole vahet, kas toode panna sügavkülma samal päeval kui kuupäev kukub, või päev enne. Rahakotile teeb see aga suure vahe 😀
Suures sügavkülmas on siis lihatooted ja kala. Uus kala hooaeg just algab, nii et ongi viimane aeg eelmise aasta sügisel hoiustatud kala ära tarvitada. Minu kallis kaasa on kalur ja meie põhiline liha on enamuse ajast hoopis kala. Eesmärk on suve alguseks see sügavkülmakirst tühjaks saada. Väikses kirstus on marjad, köögiviljad, püreed ja küpsetisi, mis olen liiga palju valmistanud ja ei jõua ära tarvitada. Kuna marju on veel jätkuvalt nii palju, siis meil on peaaegu iga päev mustika-jõhvika smuuti :D. Täpselt õige aeg enda organismi vitamiinidega turgutada, sest värsket kraami muud enam võtta pole.
Just hiljuti sain valmis oma lao, enne olid asjad kastides ja väga halb ülevaade, mida mul on ja kui palju. Olen nii rahul lõpptulemusega. Sügisel tuleb riiuleid juurde köögiviljade ja õunte jaoks.
Olen suur hoidistaja, kasvatan ise palju ja käin ka metsas seenel-marjul. Näiteks eelmine aasta kulus mul üle 400 purgi-pudeli ( pildil vaid osa keldrist). Kõige rohkem tarvitame mahlasid ja salateid, kõige vähem kulub moose, nendele ma sel aastal väga rõhku ei pane.
Aga kui kõiki kaste riiulitele tühjendama hakkasin, siis sain aru, et olin teinud ka emotsiooni oste ja ma mõne tootega ei oska mitte midagi peale hakata :D. Milleks oli vaja osta 6 pakki kuivikuid? Et hammastest lahti saada? 😀 No ja mõni selline kummaline asi oli veel. Aga ma sain väga hea ülevaate toodetest, mida mul kindlasti juurde on vaja.
Üldiselt need varud on ostetud kõik üli suurte soodukatega ja sellise lao tekitamine pole olnud väga suur kulu. Olen kirjutanud, kust hea hinnaga tooteid siin postituses: https://oravrattas.ee/soovin-saasta-toidult-raha-aga-kuidas/
Kogu mu menüü planeerimine käis selle järgi mis mul kodus olemas on. Ütleme nii, et nädala menüüde ette planeerimine ei ole minu jaoks midagi uut, olen seda viljelenud juba aastaid.
Kirjutasin sellest lähemalt siin: https://oravrattas.ee/kui-pikalt-ette-planeerite-toidukordi-oma-perele/
Mulle väga meeldib ette planeerida, see hoiab kokku nii palju aega ja raha.
Jagan teile oma tegemisi, kui poest vajaminevaid tooteid osta ei saa. Paar kuud tagasi hakkasin küpsetama nisujuuretisega. Hetkel õppisin selgeks kandilise saia tegemise, sest see on kõige praktilisem ja samas ka kõige lihtsam. Rukkileiba teen juba aastaid ja nüüd ei osta poest enam lisaks leivale ka saia.
Nüüd aga mida saia ja leiva peale panna, eks? Küpsetasin kalahakklihast kotlette ja pikkpoissi ( pikkpoisis on kalahakkliha pooleks riisiga), väga odav ja maitsev kate 🙂
Sulama võtsin 2 kanakintsu :). Veel üks mega soodne toit, nii bolognese kui supp on 4 portsjonit. Liha on 1€ eest ja sellest sai potitäie kana-klimbisuppi ja suur pannitäis bologneset spagettidega. Mitte midagi keerulist ja kõik oli väga maitsev.
Ennetan küsimust juustu kohta. Mingi paar kuud tagasi müüs Selver väga odava hinnaga juustu ja ostsin ca 15 pakki neid koju 😀
Ja nii need toidud meil valmivadki ja magustoiduks küpsetasin mõnikord kas koogi, küpsiseid või pannkooke. Üles ei pildistanud neid eriti, aga näiteks viimati tegin kerahelbeskoone. Jälle hästi lihtne ja odav, nii mõnus tee kõrvale krõbistada 🙂
Kartuli-seenesalatit tehes oli sellele ju kastet vaja. Väga lihtne on ise teha majoneesi, mina tean kolme viisi- kas muna ( kodukana oma kindlasti), kikerhernekonservist saadava vedelikuga või siis sojapiimaga, teine vajalik koostiosa on õli. Mul oli sojapiima ja tegin sellega. Jälle ülilihtne viis majoneesi tegemiseks, poes käimise peale oleks kulunud palju rohkem aega ja raha 🙂
Siin on minu kulu, mis 5 nädala jooksul poodi jäi:
Kui nüüd kulud kokku liita, siis 5 nädala jooksul kulus toidule 12€, mis on minu arust päris hästi.
Aga lisaks polnud mul piisavalt majapidamistarbeid ja sellele kulus lisaks 5€. Ma ei osta poest pesupulbrit ja nõudepesukapsleid, neid on ülilihtne ise teha. Lisaks palju odavam ja ei sisalda igasugu kahtlaseid lisaaineid.
Reedel tegingi uue portsu mõlemat toodet valmis. Pesupulbrit jagub sellest kogusest kindlasti kolmeks kuuks. Nõudepesukapsleid tegin ühe portsu, kuna pole suuremat vormi, aga 20 pesukorda on mureta 🙂 Aga söögisooda on küll otsakorras, selle varud vajavad täiendamist.
Ei ole neid retsepte ise välja mõelnud, internet on neid täis. Tuleb lihtsalt katsetada, mis kõige paremini sobib, pesupulbrit teen praegu selle retsepti järgi: https://www.instagram.com/p/C8m4zj3OQPJ/ Nõudepesutablette olen küll väga palju erinevaid proovinud, sest pole tulemusega rahule jäänud. Aga tuleb lihtsalt proovida, ma hetkel kasutan seda retsepti: https://www.goodness.com.au/diy-dishwasher-tablets/
Ma olen teinud ka pesu pesemiseks pesugeeli, aga nüüd olen jäänud pulbri kasutamise peale, sest seda on palju lihtsam teha. Lihtsalt sega soolad ja soodad kokku ja voilaa, hakka pesema 🙂 Kes soovib geeli kohta uurida, saab teha seda siin: https://oravrattas.ee/tee-ise-lihtne-pesugeel/
Kogu väljakutse aja ma tegin märkeid, mis on kõige vajalikumad toiduained ja palju mul neid kulub. Ma ju tegelikult tean, mida ma tihti kasutan, aga polnud kunagi jälginud, kui palju mul näiteks rukkijahu vaja läheb, et ca kuu leivaports valmis küpsetada.
Jõudsin järelduseni, et 5 nädalat ei olnud sugugi piisav aeg, et tühjendada sügavkülmikuid ja kasutada ära hoidiseid. Muidugi olime ka mehega enamuse ajast vaid kahekesi ja ilmselt oleme kuni jaanipäevani kahekesi. Ma otsustan jätkata ja ma ei nimetaks seda enam väljakutseks, vaid elustiiliks. Mu elu on palju lihtsam ja muretum. Kuna kohe algab aia hooaeg, siis mul polegi enam aega mõõda poode tuuseldada :D. Niisiis teen väikese inventuuri ja varude täienduse ning jätkan samamoodi järgmised kolm kuud, või siis kuni jaanipäevani. Kuigi vahepeal on erinevaid sündmusi ja üritusi, siis tulevad väikesed kõrvalekalded, aga muidu jätkan ikka sama rida.
Järgmiseks kolmeks kuuks tuleb juurde varuda nisujahu, rukkijahu, õli, mett, kaerahelbeid, võid, india pähkleid, datleid, rosinaid, küpsetuspulbrit, taimseid piimasid,söögisoodat, kartulit, juustu, hakkliha, kassitoitu ja tualettpaberit. Nüüd on nimekiri valmis, aga see ei tähenda, et ma homme poodi läheksin ja kõik korraga ära ostaksin. Oh ei! Jahud ma tellin otse talust. Kui võimalik, ma ostaksin kõik tooted otse tootjalt ja jätaks vahendajad välja ,kui see vaid võimalik oleks. Poeketid on minu arust liigkasuvõtjad rääkigu nad mida tahavad. Hinnad tõusevad juba igapäevaselt ja see ei näita peatumise märke kahjuks :(. Ülejäänud toodetele ootan alesid ja ca pooled vajaminevast ma tellin e-poodidest. Mune saame osta oma armsalt sugulaselt, kes peab kanu, ka seda ei pea poest ostma.
Lisaks sain aru, et pean sel aastal kasvatama rohkem kartulit, porgandit ja sibulat. Pole mõtet oma põllumaad raisata paljude erinevate sortidega, et lihtsalt huvitav oleks testida. Kasvatan seda, mis toidab ja mida saan säilitada.
Miks ma seda kõike kirjutan? Ma tahan näidata, et saab odavamalt hakkama kui vaid tahta. Arvestades ka majanduslikku olukorda Eestis on väga kasulik olla rohkem isemajandav. See annab nii palju meelerahu. Tuleb valmis olla selleks, et iga hetk ei saa poodi, või et rahakotis haigutab tühjus, aga pere vajab toitmist. Elades saarel on alati riskid suuremad, isoleeritus võib tekkida väga kiiresti. Näiteks üks suur torm ja ongi laeva- ja lennuliiklus suletud.
Majanduslik olukord on paljudel väga keeruline ja kui võib-olla kodukuludelt väga enam kokku tõmmata ei anna, siis toidu pealt saab kindlasti. Ma nii tahan loota, et minu mõtted ja tegemised on kellelegi kasuks ja julgustavad ka ise proovima.
Minu soovitused alustamiseks:
Ma tahan loota, et minu ideed on kasulikud ka Sulle, armas inimene, kes Sa seda loed. Kui soovid midagi täpsustada, küsi julgelt. Ja kui Sul on endal mingi hea idee, siis jaga seda meiega, oleme väga tänulikud.