Hapendatud köögiviljad

Nii tihti kuulen, et sööge ikka hapendatud toite, see on kehale hea. Kindlasti ongi, aga minu kogemus on siiani olnud vaid hapukurk ja hapukapsas. Olen neid tooteid ostnud ainult poest ja ehk ka sellepärast pole olnud head kogemust- kurk on pehme plõnn ja kapsas on nii hapu, et paneb mao valutama.

Aga lähemalt teemat uurima hakates avastasin, et seda on imelihtne ise teha. Egas siis midagi, valisin oma lemmikud köögiviljad ja hekseldasin meelepärasteks tükkideks.

Mina valisin pool lillkapsast ja kaks porgandit, sellest sai suure purgi peaaegu täis, lisaks maitseks kaks küüslauguküünt. Küüslaugu ja porgandi koori ning lillkapsapead ära prügikasti viska.

Koored kogu sügavkülma, et nendest puljong keeta ja lillkapsa varrest saab valmistada maitsva pasta kastme 🙂

Puljongist räägin täpsemalt siin: https://oravrattas.ee/koogiviljapuljong/

Nüüd pane köögiviljad purki ja sega valmis soojast veest ja soolast segu, mis köögiviljadele valada. Soe vesi on vajalik sellepärast, et sool ära lahustuks. Purki soovitatakse pesta eelnevalt kuuma veega ( ilma vahenditeta) puhtaks, et sinna mingeid muid baktereid ei jääks.

Minul piisas köögiviljade katmiseks ühest liitrist veest, millele lisasin 2 spl jämesoola, sobib ka meresool.

Nüüd jääb see purk mul kapi peale seisma, soovitav on alates kolmandast päevast maitsema hakata, kas on piisavalt hapu. Ma võin õelda, et mina olin kolmandaks päevaks juba pool ära maitsenud 😀

Täiesti võimatu on nendele krõmpsudele lillkapsa õisikutele ja porganditele vastu panna, kui nad seal kapi peal seisavad.

Aga kolmanda päeva õhtuks oli olukord selline:

Ma panin viljad väiksemasse purki ümber, et mugavam oleks külmikus hoida ja valasin selle sama vedeliku peale. Külmkapis hapnemise protsess lõpeb ja viljad ei lähe hapumaks. Ütleks, et kolm päeva on miinimum aeg, järgmised hoian toasoojas kauem. Igaüks saab enda maitse järgi omale köögivilju hapendada. Kellele meeldivad hapumad, hoiab kauem ja kellele mahedamad, hoiavad vähem.

Neid süües saab kõht maitsvat toitu ja häid baktereid täis :), lisaks veel väga head snäkid niisama maiustamiseks, või salatiks õhtusöögi kõrvale.

6 kommentaari

  1. Märkasin, et oled metallkaane raskuseks peale pannud. Omast kogemusest tean, et metall ja hapendamine ei sobi kokku. Tegin kord sama vea ja panin metallist kaane surutiseks ning seetõttu läks hapendamine aia taha.

    • Aitäh märkamast! Me ise tarbime vist nii kiiresti köögiviljad ära, et pole midagi sellist märganud. Aga väga hea teada, et metallist eset pole mõistlik kasutada 🙂
      Ja nüüd Te tuletasite meelde, et peaks uuesti tegema :). Porgandid on juba peenras nii suured, et panengi täna laari hapnema 😀

    • Huvitav, peeti pole ise proovinud veel, ei tea, kas terve purk on lillat värvi :D. Ma ükskord panin rediseid hapendamiseks ja punased redised olid pärast valged. Nii et tugeva värviga köögiviljad võivad väga huvitavalt välja kukkuda 🙂

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga