#olevalmis, ehk minu proovikas üks nädal hakkama saada kapi ja keldri sisuga
Hei-hei! Pole ammu midagi enam kirja pannud, sest suvi ja sügis oli liiga kiire ja siis tuli ka aeg puhata. Nüüdseks on ka pühad peetud ja juba tahaks midagi tegema hakata. Kuna veel õues krõbe külm, siis on täpselt paras aeg teha üks eksperiment. Mulle väga meeldivad väljakutsed ja tegin omale ülesandeks üks nädal hakkama saada oma toiduvarudega ja mida põnevat ma välja suudan mõelda :).
Toiduvarusid olen täiendanud juba paar aastat, aga ilma erilise süsteemita, lihtsalt kuhjanud suvalisi toiduaineid omale koju kastidesse. Selle eksperimendi käigus avastasin nii mõnegi vea. Näiteks olen ostnud täiesti mitte vajalikke toiduaineid ja neid, mida palju kasutan, on liiga vähe. Näiteks kaerahelbeid kasutan väga palju ja neid on mul kodus liiga vähe, samuti ka kuivatatud herneid ja õli võiks rohkem olla.
Eelmise aasta augusti ja septembri kuu kulus mul koriluse, saagi koristamise ja hoidistamise peale. Kelder on kenasti purkidest lookas, sügavkülm marju täis ja ka õunad on hästi säilinud ja iga päev sööme vahepaladeks enda aia õunu. Suurte soodukate ajal olen ostnud suure koguse kuivatatud ube ( viimane ost oli 25 kg punaseid ube 13 € :D) , ka konserve on lisaks kuivainetele korralik kogus.
Kuna mul kodus kanu ja lehma pole, siis piimatooteid ja mune mul kasutada pole. Minu kallis kaasa on kalamees, mis tähendab, et sügavkülmas on nii mõnigi kalafilee, hakkliha, supikogu jm hea toode liha asemel kasutada. Arvestades siis oma kuivaine, seemnete, konservide, hoidiste ja sügavkülma sisuga hakkasin agaralt nädala menüüd kokku panema. Mul on kodus alati korralik kogus taimset piima ( 10 liitrit kindlasti, mida jagub 2-3ks kuuks), sest see säilib kaua ja hea kohe võtta, kui vaja piima kuskil kasutada. Oma varusid täiendan sumena ja rkeskuse e-poodide kaudu, seal on mega head pakkumised ja ühe piima saab sealt päris tihti kätte ca 80 sendiga. Kui aga piim otsas, siis olen juba eelnevalt kirjutan, kuidas ise teha piima kaerahelvest ja kanepiseemnetest, nii et alati on võimalus ka ise teha.
Pean tunnistama, et ajaliselt kõigi toitude algkomponentidest alates tegemine võtab ikka aega, aga see näitab, et saame hakkama küll kui vaja 🙂 Selleks see eksperiment vajalik oligi, et näha, kas sööme nädal aega keedumakarone pastakastmega, või naudime kodumaist, mitmekülgset ja pigem tervislikku toitu. Kaalukauss langes õnneks sinna teise variandi poole 🙂 Kõik toidud on väga soodsad ja sisaldavad lihtsaid koostisosi . Arvestades praeguseid toiduhindasid, siis on see postitus vägagi ajakohane. Lisaks on väga paljud toidud sellised, mis sobivad veganitele, nii et ka taimse toidu eelistajale on siit nii mõndagi leida 🙂
Ma väga tahaks loota, et saan anda edasi mõne hea idee, mida teilgi vaja peaks minema, kui juhtub, et vaja piim või koor asendada, või kuidas kotleti tainas ilma munata siduma saada ja kuidas kasutada oma hoidiseid igapäevastes toitudes. Võib-olla leiate hoopis mõne hea hoidise idee siit postitusest?
Kirjutan välja õhtusöögi, mis minu jaoks on see selline toidukord, kus ei pea kiirustama ja saab rahulikult toitu nautida koos kaaslasega. Sellel nädalal tegin toitu kahele. Igat õhtusööki jäi järgi, mida sai lõunaks soojendada. Ülejäänud toidukorrad on ajaliselt väga ebamäärased, aga midagi ampsata peab alati olemas olema. Ja ilma magustoiduta ma ka väga olla ei oska 😀 Lisaks on vahepaladeks magusaisu peletamiseks datleid ja veel paar kasti oma aia õunu, need on veel kõige maitsvamad 🙂
Lisaks olen igal hooajal korjanud ja kuivatanud erinevaid taimi ja vilju, millest talvel nii mõnus teed teha- näiteks kibuvitsamarjad, sidrunmeliss, piparmünt, nurmenukk, pärnaõied, naistepuna, raudürt, angervaks, isegi islandi käokõrva leidsime sel aastal üles 😀 . Nii et vastavalt meeleolule ja enesetundele saame teha ühe mõnusa tee meega :). Esimest korda kuivatasin ka õunte koore ja teate kui mõnusa tee sellest saab, kui panna keema koos kaneelikoorega ja lasta mõned tunnid neil koos podiseda. Selline tee on juba ise magustoidu eest.
1. PÄEV – sai kalaga ja/või oapasteediga, hernesupp, vaarikamuffinid
Saia küpsetasin väga lihtsa retsepti järgi- 400 gr jahu ( pool sellest täistera) + 1 spl küpsetuspulbtit+ 1 tl soola, teises anumas sega 320 ml vett+ 2 spl õli + 1 spl õunaäädikat. Sega kuivained märgainega ja küpseta 200 kraadi juures ca tund. Mina küpsetan enamus toitusid puupliidi ahjus ja temperatuuriks on 3 puuhalgu ja valmis siis kui visuaalselt tundub küps 😀 , sügavkülmast siig, millele tükeldasin sibulat, lisasin soola, õunaäädikat ( kui sidrunit pole) ja sügavkülmast tilli. Oi, see oli hea 🙂
Kui ma juba kuivatatud ube keedan, siis teen seda suurema koguse ja panen osa keedetud ube sügavkülma. Nüüd võtsin ühe portsu ( 250 gr) välja ja tegin pasteeti. Mina tükeldasin mõne päikesekuivatatud tomati ubade sekka, paar spl nende õli, õunaäädikat särtsu andmiseks, soola, küüslauku ja värsket tilli. Suristasin saumikseriga pasteediks ja saigi üks mõnusalt maitsekas saiamääre valmis. Määri saiale ja naudi koos kalaga.
Supi jaoks panin herned eelmine päev likku, ca 1 tass. Järgmine päev pott tulele, keldrist supipõhi ( sisaldab porgandit, sibulat, varssellerit, peterselli), lasin kuumaks, lisasin 1 liiter puljongit ( enda tehtud, mille kohta on siin ka varasem postitus https://oravrattas.ee/koogiviljapuljong/ ) , lasen keema, lisan herned, maitsestan ja lasen podiseda kuniks herned pehmed. Lisa maitseroheline ja head isu 🙂
Vaarikamuffinid Sandra retsepti järgi, õli asendasin õunakastmega. Väga mahlased ja marjased muffinid tulevad, https://www.taimetoit.ee/2015/07/lihtsad-vaarikamuffinid.html
2. PÄEV- õhtusöögiks oapallid kastmes, kõrvale kartuli-tangu puder ja suvikõrvitsa- segasalat
Kartuli-tangu pudru tegu pole vast vaja kirjeldada, aga oapallide retsept pärineb siit: https://biancazapatka.com/en/vegan-meatballs-bean-balls/ , pooled oapallid panin sügavkülma järgmist toidukorda ootama, aga teise osa tegin õhtusöögiks. Mina kasutasin punaseid kuivatatud kidney ube, mis tähendas, et üks ööpäev olid need leos ja teisel päeval keetsin pehmeks. Kui muidu oapallid võivad jääda kuivad, siis kastmes olid väga maitsvad. Kastme jaoks kuumuta potis õli, lisa 2-3 spl jahu, sega ja lisa 5 dl puljongit ja 2 dl koort, maitseks 2 spl sojakastet, soola, pipart, sinepit. Kuna koort mul ju polnud, sest sai ju räägitud, et lehma pul pole :D, siis pidin loominguliselt lähenema, ehk panin blenderisse 50 gr päevalilleseemneid ja 200 ml vett, blenderdasin kreemjaks ja lasin läbi tavalise sõela. Kuigi see pole vajalik, aga mulle see teraline konsistents ei meeldi. Toidukoor tuli ilus ja kaste väga maitsev :). Toidu kõrvale jõime mustikamahla.
Magustoiduks kõrvitsapuding, mille retsepti leiab siit: https://www.powerhungry.com/2018/02/15/chocolate-pumpkin-pudding-cups-vegan/
Mul on enda tehtud kõrvitsapüree ja sõin seda ploomikompoti lisandiga, mis samuti on enda tehtud. Kui juhtub kodus veel vahukoort olema, siis see sobiks suurepäarselt siia juurde. Minul kahjuks polnud, aga oli niisama ka maitsev :).
Mull meeldib, et magustoit ei sisalda valget suhkrut, aga soovitan rohkem datleid kasutada, kui on soov magusamat pudingut saada, ma kasutasin 100 gr kindlasti ja keemise ajal panin veel natuke steviat ( asendas suhkrut) ka lisaks.
Lõunasöögiks sai eelmise päeva saia ja katet söödud.
3. PÄEV- Pasta mac and cheese ilma juustuta 😀 ja säinakotletid, magustoiduks eilset pudingut, lõunaks ( vahepalaks) vahvlid, mida sõime õunamoosiga.
Vahvlite jaoks panin blenderisse 135 gr kaerahelbeid, blenderdasin jahuks, lisasin 60 gr hernejahu ( hernejahu on jahvatatud herned, nii et saad ka ise jahu teha), lisa 2,5 tl küpsetuspulbrit, näpuotsaga soola ja 2 spl meelepärast magusainet, lisa 300 ml vett ja 2 spl õli. Küpseta mõnusad vahvlid, minu vahvlimasinas tuli sellest kogusest 6 vahvlit ( jagub kaheks lõunasöögiks kahele)
Õhtusöögiks makaronid selle retsepti järgi: https://plantbasedonabudget.com/easy-cheesy-vegan-mac/, väga lihtne ja maitsev kaste tuleb selle retsepti järgi, mina lisasin näpuotsaga kurkumit, mis annab mõnusa kollaka tooni ja tervisele väga kasulik. See retsept vajab maitsepärmi, mida igas majapidamises vast ei ole. Aga kui soov teha juustumaitselist kastet, siis see võiks olemas olla, säilib ka kaua. Meil müüakse näiteks Bon Vegani oma. Ma ostsin rohkem kui aasta tagasi omale kilose paki koju ja peaaegu pool on veel järgi. Seda kulub vähe, aga annab toidule palju juurde.
Kotlettideks võtsin sulama säina hakkliha, lisasin riivsaia, küüslauku, sibulapulbrit, maitserohelist ( till, petersell), sool, pipar. Lasin taignal mõne aja seista, et riivsai saaks paisuda ja taigna siduda. Seejärel küpsetasin puupliidil suurel pannil kotletid. Prae kõrvale meie pere lemmik kurgiviilud- Jäägrikurgid 🙂
Riivsaia teen mina ise. Kui poodides on odavalt saiu saada ( nii õnnelik, kui veel täistera sepikut peaks leiduma), siis kodus tükeldan, panen nutribulletisse ja pulseerin vaid nii palju, et sai muutuks puruks. Palju ei tohi blenderdada, muidu saad puru asemel jahu. Seejärel panen pliidi äärde kuivama ja paari päeva pärast ongi valmis. Niimoodi kuivatatult säilib puru väga kaua. Ja kui ühel hetkel varud otsas, siis saa ise saia küpsetada ja sellest vajadusel puru teha 🙂
4. PÄEV- kalasupp ja õunakrõbedik
Kala fileerimisest järgi jäänud luud pakin kotti ja sügavkülma, mis jäävad ootama, kuniks tuleb supi isu.
Alustangi puljongi keetmisega, potti supikogud ( mul oli haugi ja siia omad), loorber, pipraterad, kuivatatud peterselli ja tilli varred ja lasengi seal oma tund-kaks podiseda. Seejärel kurnan puljongi ja võtan luudelt nii palju liha kui saab, selle lisan kõige lõpus supile. Aga potis kuumutan oma supipõhja ( kui sibulat ja porgandit pole võtta), lisan kurnatud puljongi, kartulikuubikud ja peotäie nuudlid. Ja alati kui supp valmis panen sügavkülmast mõnusa portsu maitserohelist 🙂
Magustoiduks tõin keldrist purk õunakoogitäidist, valasin vormi ja peale tegin purukatte: 70 gr kaerajahu ( selleks jahvatan nutribulletis kaerahelbed jahuks), 40 gr kaerahelbeid, 3-4 spl datlipastat, 2 spl jahvatatud linaseemneid. Datlipastat teen ise- 1 tass pooleks lõigatud datleid ( et veenduda kivide puudumises) ja kolmeerand tassi kuuma vett. Lasen liguneda ca 15 minutit ja blenderan kogu selle massi peeneks pastaks. Väga hea asendus suhkrule. Datlipasta võib asendada ka õunapüreega, aga siis tasub muud magustajat lisada purule. Ja hakka näppudega seda massi töötlema. Kõik on teinud purukooki ja see pealmine kate seesama ongi. Lihtsalt ilma suhkru ja võita :), palju tervislikum. Pane ahju ja küpseta kuniks kate on pruunistunud. Palju ei pea küpsetama, sest õunad on juba tegelikult valmis ja ei vaja kaua ahjus olemist.
Sellele küpsetisele sobib väga hästi mingi vaniljekaste peale, aga ma ise ei jaksanud sel päeval enam kastet tegema hakata ja söime siis niisama 🙂
See õunakoogitäisid on üldse üks tänuväärne hoidis, teen sellest küpsiseid, kooke, krõbedikke, ahjus kaerahelbeputru, pirukaid ja isegi pannkookidele täidiseks. Ja kui küpsetada ei viitsi, söö kasvõi niisama purgist 😀
5. PÄEV- kaerahelbepuder ja seenesalat
Kaerahelbepuder on küll väga lihtne- 1 tass täistera kaerahelbeid panen keema 2 klaasi veega, lisan natuke kaneeli. Kui puder valmis, lisan magustajat ( datlipastat jäi eelmisest magustoidust järgi, lisa näiteks seda) ja pool klaasi mustikaid. Segan pudru marjadega, lasen 5 minutit marjadel soojeneda ja söön niisama või õunamoosiga 🙂
Seenesalatiks keetsin eelmisel päeval kartulid ja porgandid ( kui porgandit pole, siis seda lihtsalt ei pane), lisasin pool purki konservherneid, tükeldasin marineeritud kurki ja soolvees purgi seeni ( mul männiriisikad), maitsestasin soola, sinepiga ja lisasin hunniku maitserohelist. Kui mingit koorelist pole, siis mina tegin majoneesi kikerhernekonservist saadava vedeliku ja õliga.
Majoneesi tegemise õpetuse leiab siit: https://minimalistbaker.com/easy-vegan-mayo-with-aquafaba/, kasuatsin 200 ml päevalilleõli ja tulemus on igati korralik 🙂 Kikerherned jäta ka ikka alles. Kurna ära ja tee sellest üks mõnus saiakate, või kasuta pajaroogades ja miks mitte hoopis teha kotletiks 😉 .
Seenesalatile sai veel juurde soendatud säinakotlette, mis järgi olid jäänud. Väga maitsev õhtusöök 🙂 ja ka eilset õunakrõbedikku oli veel järgi, mida magustoiduks süüa.
NÄDALAVAHETUS
Nädalavahetusel teen tavaliselt midagi toekamat ja natuke rohkem, et saaks veidike lihtsamalt. Seekord säina hakklihast pikkpoiss ahjupeedi ja kartulitega, juurde salat, praekapsad keldrist ja kõrvitsasalat. Natuke nagu jälle oleks jõulud :D. Magustoiduks õunakook. Seenesalatit oli piisavalt järgi, et seda lõunaks süüa.
Pikkpoisi jaoks kasutasin 900 gr säinahakkliha, lisasin 100 gr riivsaia, 50 ml enda tehtud puljongit ( võid asendade koore, vee vm vedelikuga), sügavkülmas oli porrut, selle eelnevalt hautasin pannil, seejärel lisasin massile, samuti ka mõned päikesekuivatatud tomatid, sool, pipar, till, petersell ja eraldi kausis segasin 3 spl jahvatatud linaseemned 6 spl veega, lasin mõned minutid olla ja seejärel segasin ka taigna hulka. Linaseemned aitavad taignal koos püsida. Patsutasin pikkpoisi vormis ilusaks kujuks. Juurde panin kohe tükeldatud peedikangid, mis olid maitsestaud soola, õli ja palsami äädikaga. Mu viimased peedid on juba täiesti tossud, aga maitse on neil hea, nii et läksid ahju. Kartulid olid eelnevalt keedetud, need lisasin poole küpsetamise ajal vormi pikkpoisi ja peetide juurde.
Magustoiduks tegin väga lihtsa õunakoogi mille originaalpostitus on siin: https://www.taimetoit.ee/2015/09/lihtne-maitsev-ja-mahlane-ounakook.html . Mina kasutasin koogis õunakompotti, õunad tükeldasin muidugi eelnevalt ja vedeliku asemel kasutasin kompoti siirupit. Ka õli asendasin õunakastemaga ( ma alati võimalusel proovin õli asendada õunakastmega ja siin retseptis see asendus ka täitsa toimis), suhkrut ei pannud üldse ja sai kiire ja mahlane õunakook 🙂
Sedasama õunakompoti siirupit, mis üle jääb, ei tasu kindlasti ära visata, seda saab kasutada pudru tegemisel ,kookides, vahvlites, pannkookides jm küpsetistes vedeliku asemel.
Nüüd saigi üks kiire nädal üles võetud. Oli teine päris tegus. Muidu on mu pere suurem, siis isegi kahe jaoks vaaritamist oli palju. Kui neljale teha, siis peaks kõiki koguseid kahekordistama. Aga päris põnev väljakutse oli, soovitan proovida 🙂
Ma ei arvanudki, kui suur osakaal meie pere toidulaual on hoidistel. Need rikastavad koduste köögiviljadega, puuviljadega ja ka mahladega meie toidulaua ka talvisel perioodil.
Võtsin pildile kõik erinevad hoidised, mis selle nädala jooksul kasutasin ja pilt on päris muljetavaldav, aga eks otsustage ise 😀
Pildil siis marineeritud kurgid, jäägrikurgid, õunakoogitäidis, õunamoos, õunakaste, ploomi kompott, seened soolvees, supipõhi, kõrvitsapüree, suvikõrvitsa segasalat, mustikamahl, arooniasiirup ja rabarberi siirup. Pildilt on puudu kõrvitsasalat ja praekapsad. Kui pildi olin ära teinud, siis avastasin, et neid ei olnud keldrist toonud 🙂 Nii et saate pildile ise 2 purki visuaalselt juurde lisada :).
Lõpetuseks toon välja minu kõige olulisemad toiduained, mis mul kodus peavad olema- jahu, kaerahelbed, makaronid, kuivatatud herned, kuivatatud oad, maitsepärm, linaseemned, päevalilleseemned, datlid, päikesekuivatatud tomatid, taimsed piimad, õunaäädikas. Vist saigi kõige põhilisemad üles täheldatud ja muidugi ei saa mõõda maitseainetest. Ma enamus oma varudest ostan hulgi, näiteks datelid ostan 5 kg kaupa, maitseaineid tellin ka suuremad kogused. Jube tüütud on toidupoodides need 20 grammised kilepakendid. Mul on küpsetuspulbrit ka ostetud kilone pakk :D, nii mugav on kui kodus on suurem kogus vajalik olemas.
Olge hoitud! 🙂