Soodsad küpsetised

Olen juba suve algusest pidanud plaani, et panna kokku kõige lihtsamad ja soodsamad küpsetised. Läks nagu ikka, suvi ja sügis on kõige kiirem aeg, aga pildi materjal oli vähemalt olemas, et nüüd see kõik ühte postitusse kokku panna. Igaks juhun mainin ära, et pilte teen telefoniga ja ei pea üldse tähtsaks, et pilt peaks välja nägema nagu toidublogijatel. Minu eesmärk pole reklaamida toitu, vaid hoopis aidata leida lihtsaid retsepte ja kuidas soodsalt süüa teha. Kui kodus on ainult jahu ja vett, siis siit leiadki, mida saab teha, kui kappides muud ei leidu. Mitte ükski tainas ei sisalda muna ega piimatooteid. Isiklikult kasutan või asemel searasva, aga saab ka asendada taimse margariiniga. Jagan neid retsepte, mis vajavad lihtsaid koostiosi, on rahakotisõbralikud ja saad taignaid ette teha ja mõndasid ka sügavkülma panna. Väga mugav aktiivsel perenaisel oma ajagraafikuga sobitada. On retsepte nii juuretisega kui ka tavalisi.

Lisaks rukkileivale küpsetan ka saia. Selle aasta veebruaris panin käima nisujahust juuretise ja oh imet, see hakkas elama ja kasutan seda siiani ja see töötab suurepäraselt.

juuretis

Alates veebruarist küpsetan hapusaia ja pole kordagi poest enam ühtegi küpsetist pidanud ostma. Küpsetan kandilist saia, kuna seda on kõige mugavam kasutada. Potisaiad näevad küll kaunid välja, aga mässamist rohkem ja minu jaoks ebamugav kasutada.

Haputaigna sai

sourdough sandwich bread
  • 100 gr aktiivne juuretis
  • 320 gr vesi
  • 500 gr jahu
  • 10 gr soola

Kirjutasin selle retsepti üles ühest Youtube-i videost, algallikat kahjuks enam ei tea. Sega juuretis ja vesi, seejärel lisa jahu ja sool. Sega tainas ja jäta pooleks tunniks puhkama. Seejärel teen iga poole tunni tagant 4 voltimist ja jätan taigna kaussi ca 4-5 tunniks seisma, kuniks tainas on kahekordseks kerkinud. Seejärel kallan kausist jahusele pinnale ja vormin pätsiks ja panen rasvainega määritud vormi, kile peale ja külmkappi. Nii on ta seal külmkapis nii kaua, kuniks järgmisel päeval on aega küpsetada. Kui ahi on kuum, siis võtan vormi külmikust välja, lõikan sobiva mustri peale, pritsin natuke veega ja asetan teise vormi kaaneks peale. Nii tekib vormi sees aur, mis paneb saia kerkima. Retseptis on küpsetusajaks kaanega 230C-> 25 minutit ja 200C-> 15 minutit kaanega. Ma isiklikult küpsetan puuahjus, temperatuuri ei tea ja kaaneta aeg sõltub sellest, kuniks kuldse jume juurde saan. Tavaliselt on see kaaneta küpsetusaeg peaaegu pool tundi. Pärast ahjust võtmist hoia ca 10 minutit veel vormis ja seejärel eemalda. Aga ära kohe lahti lõika, lase paar tundi enne jahtuda 🙂 .

sourdough sandwitch bread

Focaccia

focaccia bread

Üks ülilihtne retsept, mis ei vaja mingit voltimist ega tõstmist. Sega õhtul kokku:

  • 100 gr aktiivne starter
  • 30 gr mett
  • 500 gr jahu
  • 12 gr soola

Kata tainas kilega ja jäta hommikuni kapile seisma. Kui hommikul kööki minnes avaneb selline vaatepilt, siis see on täiesti normaalne 😀

focaccia

Seejärel määri küpsetusvorm korralikult õliga ja kalla tainas vormi. Piserda ka peale õli, kata kinni ja jäta paariks tunniks kerkima, seejärel kaunista, sõrmedega vajuta taignasse õhumulle ja küpseta 210C-> 25-30 minutit. Videoõpetus leitav siit: https://www.youtube.com/watch?v=BBGDSJbl42M

Focaccia on üks lihtsamaid haputaigna retsepte ja sellest saab küpsetada nii soolaseid kui magusaid lamesaiu. Ma olen teinud seda pitsa kattega, kaneelirulli maitsega ja isegi olen katnud seda rabarberipiruka täidisega. Nii et küpseta ükskõik mis maitselist, mis aga süda soovib :).

sourdough pizza

(Hamburgeri )Kuklid

Retsept pärineb siit: https://www.farmhouseonboone.com/easy-sourdough-dinner-rolls/

hamburgeri kukkel

Õhtul sega kokku tainas:

  • 113 gr aktiivne starter
  • 30 gr mett ( või suhkrut)
  • 177 gr sooja vett
  • 50 gr sulatatud rasvainet
  • 3 gr soola
  • 350 gr jahu

Mina seda tainast ei sõtku, lihtsalt segan korralikul ära. Jätan ööseks kapile seisma, hommikul kallan taigna vormist ja jagan 6-ks võrdseks osaks. Ühe kukli kaal on 110-120 gr vahel. Teen enamasti topelt koguse, sest valmis kukleid on väga mugav sügavkülmutada. Kui kuklid on vormitud palliks, aseta vormile mingi kaas/kile peale ja jäta paariks tunniks taas kerkima. Seejärel küpseta 190C-> 25-30 minutit.

Hästi lihtne ja kiire moodus lõunasöögiks. Pildil hamburger ürdi-säinapihviga, vahel kodune marineeritud kurk ja suvikõrvitsa relish, lisandiks juust ja kaste. Säinapihvi restepti leiab siit: https://oravrattas.ee/soome-sainast/

säina hamburger

Tortilla

Retsepti leiab siit: https://www.youtube.com/watch?v=jO6hcWDK7bU

tortilla
  • 3 tassi jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola
  • 1/3 tassi õli
  • 1 tass sooja vett

Vormi tainas elastseks palliks ja jaga 12 võrdsek osaks ning jäta rätiku alla 15 minutiks seisma. Seejärel rulli ümmargused ja võimalikult õhukesed tortillad ja küpseta kuival malmpannil. Kindlasti hoidista kinnises anumas, sest siis jäävad tortillad pehmed ja neid saab rulli keerata. Jälle üks hästi hea toode, mida teha suurem kogus ette ja sügavkülmutada.

Pitsa

Retsept pärineb siit: https://www.farmhouseonboone.com/sourdough-pizza-dough/

pitsa

Sega kokku:

  • 1/2 tassi aktiivset starterit
  • 4 tassi jahu
  • 1,5 tassi sooja vett
  • 2 tl soola
  • 2 spl oliiviõli

See on nüüd ainuke tainas, mida ma sõtkun, ajaliselt ca 10 minutit. Pildil ongi tainas pärast sõtkumist. Seejärel läheb see kuni 8-ks tunniks kerkima. Mina isiklikult alustan selle taignaga hommikul, et siis õhtuks pitsad valmis küpsetada. Küpseta 240C -> 15 min. Aga kui ei ole tahtmist samal päeval küpsetada, siis panen taigna külmkappi ootele. Seda võib seal mitu päeva hoida ja siis enne küpsetamist paar tundi varem välja võtta. Samas võib seda tainast ka sügavkülmatada, mida mina tihti kasutan. Jagan taigna neljaks ja panen sügavkülma. Väga mugav on neid sealt võtta ja pitsad küpsetada. Mulle meeldib ka minipitsasid teha, neid on hea kaasa võtta, kui kodust väljaspool peab sööma. Ka valmis pitsasid saab sügavkülmutada.

Pirukapõhi

Retsept siit: https://www.farmhouseonboone.com/sourdough-pie-crust/ :

  • 280gr jahu
  • 2 tl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 227 külma rasvainet ( näpi jahusegusse)
  • 250 gr juuretist ( ei pea olema aktiivne)
  • Vajadusel 1-2 spl külma vett, kui tundub, et tainas on liiga pude ja pole piisavalt märgainet.
  • Küpsetusaeg 200C-> 40-45 minutit.

See on väga multifunktionaalne retsept ja kasutan nii soolase kui maguse piruka jaoks. Üleval pildil on mustikapirukas, Seda tainast saab samuti sügavkülmutada ja väga harva juhtub, kui mul pole seda tainast ette tehtud. Ma armastan neid taignaid, mida saab teha ette ja hoida mõnda aega külmkapis ja siis ka sügavkülmas. See tainas on üks nendest.

Meie pere lemmikpirukad on soolastest kanapirukas: https://www.farmhouseonboone.com/easy-homemade-chicken-pot-pie-recipe/ ja sibula- seene pirukas: https://nami-nami.ee/retsept/1822/Seene-sibulapirukas. Ühesõnaga vali ükskõik milline täidis ja kasuta seda taigna retsepti, tulemus on super. Magusatest teen ma mustikapirukat ja keldris on purkides õunapiruka- ja rabarberipiruka täidiseid. Rabarberipirukas on nii hea vahukoorega 🙂

rabarberi pirukas

Ja kui pole tahtmist kahte ketast rullida, siis võid teha piruka galette stiilis 🙂 Pildil kanapiruka täidis ja lisasin riivjuustu peale.

galette

Küpsised

Retsept siit: https://www.farmhouseonboone.com/sourdough-biscuits-long-fermented/

Sega õhtul kokku

  • 2 tassi jahu
  • 1 spl suhkrut
  • 110 gr rasvainet ( näpi jahusegusse)
  • 1 tass juuretist ( mitte aktiivne)
  • 1/2 tassi vett

Jäta ööseks kapile seisma ja hommikul sega juurde:

  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soodat
  • 3/4 tl soola

Nüüd vormi küpseised ja küpseta 200C-> 15-20 minutit

supiküpsised

Meie peres nimetame neid supiküpsisteks. Need võid pooleks lõigata ja võiga supi kõrvale süüa. Mõnusad krõbedad küpsised. Samas neid tasub samuti rohkem ette teha ja sügavkülmutada. Supipäeval on hea lihtne neid kiiresti kasutusele võtta.

Cobbler

Meie pere kõige kiirem magustoit ja see on tõeliselt maitsev. Kiire on see meie jaoks sellepärast, et põhi on meil purgis juba valmis tehtud. Ma hoidistasin mitmeid kümneid purke rabarberi- ja õunapirukatäidised. Nüüd, kui tuleb magustoidu isu, siis valan purgitäie vormi põhja ja teen kiire katte, mille retsepti leidsin siit: https://bakerbettie.com/basic-fruit-cobbler-recipe/

  • 240 gr jahu
  • 1 spl küpsetuspulbrit
  • 1/4 tl soodat
  • 1 tl soola
  • 5 spl suhkrut
  • 85 gr külma rasvainet ( näpi jahu segusse)
  • 240 gr hapupiima( selle asemel piim + 1 spl õunaäädikat või sidrunimahla)

Küpseta cobblerit 175C-> 50 minutit. Vahukoorega on see nii-nii maitsev 🙂

cobbler

Lihtne kook kompotist

Kirjutasin retsepti üles Youtube-i videost, ise korrigeerisin seda vastavalt @threerivershomestead

õunakook kompotist

Retsept ülilihtne, kogus sobib 24 cm läbimõõduga vormile:

  • 1,5 tassi jahu
  • 3 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 1,5 tassi kompotivedelikku

Sega koogi koostiosad kokku ja lisa peale tükeldatud kompoti viljad. Mina kasutan selle koogi tegemiseks tavaliselt õunakompotti. Soovi korral raputa peale kaneeli. Kuna tainas rasvainet ei sisalda, siis määri vorm korralikult. Küpseta 190C-> 35-40 minutit.

Vahvlid ja krepid:

vahvlid ja krepid

Vahvlite retsept: https://holycowvegan.net/vegan-sourdough-waffles/ :

  • 250 gr jahu
  • 2 spl suhkrut
  • 1 spl küpsetuspulbrit
  • 400 ml piima või vett
  • 60 ml õli ( asendada saab õunakastmega)
  • näpuotsaga soola

See retsept on ülilihtne ja mina asendan alati õli õunakastmega, kuna ma keedan sügisel alati väga palju õunakastet ja kui on võimalik õli asendada, siis ma alati seda võimalust kasutan. Selles retseptis toimib asendus suurepäraselt. Lihtsalt vahvliraudu tuleb määrida, et vahvel ikka masinast ilusti välja tuleb :). Värsked pehmed vahvlid vahukoore, mustikasiirupi ja mustikatega on tõeline nauding nädalavahetuse hommikul 🙂

Kreppide retsept pärineb siit: https://www.hingjatoit.ee/2020/04/kriisiaja-toidud-9-soodsat-nippi-ja.html#more

  • 300 gr jahu
  • 1/2 tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 600 ml vett
  • 2 tl õunaäädikat

Neid ülepanni pannkooke kasutan ma soolaste täidetud pannkookidena. Teen tavaliselt kahekordse koguse ja täidan mingi mõnusa soolase täidisega ning panen karpidega sügavkülma. Tööpäevale eelneval õhtul võtan järjest sulama ja lõunasöögid on muretud.

Siia sai nüüd meie pere retsepti varamu. Need on mul kirjas kaustikus, mis on köögi laual ja kohe käepärast võtta. Ei lähe ühtegi nädalavahetust mõõda, kus ma ei küpsetaks. Leib ja sai on alati vaja töönädalaks ette küpsetada. Näiteks täna on laupäeva õhtu ja mul on kausis pitsa taigen, mille panen kohe külmkappi, ilmselt homme teen hunniku minipitsasid. Päeval küpsetasin valmis saia ja tegin valmis piruka taigna. Kuna leib on otsas, siis panen ka leiva taigna käima ööseks, et siis homme leiba küpsetada. Ja nii mõõdub mul iga nädalavehtus- planeerin ette järgmist nädalat, panen paika menüü ja selle järgi siis vaatan, mis taignaid vaja ette teha, mis on olemas sügavkülmas ja mis mitte. Selline elustiil on väga säästlik nii ajaliselt kui rahaliselt ja võtab ära stressi, mida kiiresti tööpäevadel lõuna- ja õhtusöökideks valmistada.

Armas külastaja, ma siiralt loodan, et leiad endale midagi kasulikku, selleks ma seda kirja panengi. Ajad on rasked ja igasugune kokkuhoid on teretulnud. Enda valmistatud toit hoiab väga palju raha kokku ja lisaks on ka maitsev. Julget pealehakkamist ja katsetamist 🙂

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga