

Hiiu Leht avaldas statistikat Hiiumaa kohta, kus mainiti, et Hiiumaa on säinaparadiis. Ka meie kohalik kalapood küpsetab säinakotlette ja kutsub inimesi säinast ära sööma, sest seda on väga palju. Kui aga inimestega suhelda, siis säinas ei ole nende toidulaual väga tihti. See ajendas mind kirja panema oma lemmikuid, mida meie pere säinast sööb, sest meie jaoks on see põhiline tooraine ja loomaliha asendus. Lisaks on see väga odav tooraine. Võib- olla saab mõni julgust juurde, et säinast rohkem oma perele pakkuda, mul oleks selle üle väga hea meel.
Ma olen väga palju mõelnud toidu võimalikult lühikese ahela peale ja isemajandamisele. Mu kirg on toituda võimalikult kohalikult ja olle rohkem iseseisev. Oma õnneks võin õelda, et mul on isiklik kalur kodus olemas, nii et meie pere kalaliha varu on tagatud 😀
Eks number 1, mida on vaja osata, on kala fileerimine. Säinas on väga tugeva rooga ja neid ribisid läbi lõigata mina ei saagi. Mina ei oska ka õelda, kuidas on õige säina fileerimine, aga liha ma sealt kätte saan, muu polegi oluline. Ma ei arva, et on olemas õige ja vale moodus, kui lõpptulemus on ju sama, eksole :). Nii et ära karda, osta omale korralik fileerimisnuga ja vaata Kivi Imre fileerimise õpetusi ja hakka harjutama.
Ühte kaussi panen siis säinafileed, eraldi panen kõhuääred, sest need on täielikult roovabad ja saab kasutada nö delikatessidena. Väikeses topsis on uimed jm kalast jäänused, mis meie kassile maitsevad. Kui teen suurema koguse korraga, siis saab kassile ka toiduks mitu karpi värsket kala, mis lähevad sügavkülma.
Aga kui suur töö on tehtud, siis nüüd lihtsama osa juurde, kui on muidugi olemas elektriline hakklihamasin. Kui on kodus käsihakklihamasin, siis saab ka sellega teha. Kuna teen aastas ikka mitukümmend kilo kala hakklihaks, siis ma enam käsitsi seda teha ei tahaks 🙂
Kui aeg on piiratud, siis ma pakin portsudena hakkliha sügavkülma ära hiljem kasutamiseks. Kui aga on natuke rohkem aega, siis tasub alati teha omale mingi ports valmistooteid ja panna need sügavkülma. Kiirel ajal oled väga tänulik endale, et oled varem vaeva näinud ja enda elu lihtsamaks teinud.
Meie pere lemmikud on muidugi säinakotletid. Kasutame neid prae kõrval ja see on meie nr 1 vorsti asendus leivale, sest vorsti ei ole enam ammu ostnud. Mul pole selle jaoks kindlat retsepti, kasutan tavaliselt seda, mis kodus olemas on. Hakklihale lisan soola, pipart, hunnik maitserohelist ( eelistan värsket, aga sobib ka kuivatatud), kas peterselli, tilli või basiilikut. Kundlasti lisan riivsaia ( ma teen ise oma järelejäänud saiast), mingit koort ( pildil olev tainas sai tehtud enda valmistatud india pähkli koorega), või hoopis piima. Võib lisada muna ja sorstu majoneesi. Kui on aega, siis ma lisan sibulat, mis olen eelnevalt pehmeks küpsetanud. Ma tihti kasutan sibula- ja küüslaugupulbrit hoopis. Täpselt nii nagu tuju ja aega on 🙂 Pole õiget ega valet retsepti, pane neid maitseaineid, mis perele meeldib. See tuleb alati hea välja.
Sellest samast retseptist teen nii kotlette kui lihapalle ja kasutan sama segu ka pelmeenide sees.
Sel päeval oli mul aega ja ma tegin mitmeid erinevaid valmistooteid sügavkülma.
Puupliidile mahub rohkem panne, nii et kiiremini saab kahe panniga praadides 😀
Kotletid
Lihapallid
Pelmeenid
Taigna retsept pärineb nami-nami lehelt: https://nami-nami.ee/retsept/2442/pelmeenid_lihaga, ma lihtsalt tegin suuremad pelmeenid ja käsitsi. Selle väikeste pelmeenide vormiga on minu arust jube tüütu pelmeene teha 😀
Ahju sai üks suur mõnus pikkpoiss, kuhu kulus 1 kg hakkliha.
Pikkpoisiga on küll see lugu, et tuleb mõnusasti maitsestada ja see ketšupi kate peal on nagu kirss tordil. Inspiratsiooni sain siit: https://natashaskitchen.com/meatloaf-recipe/ Pikkpoiss sobib nii prae kõrvale kui ka viiludena lõigatud leivale.
Nüüd jäi veel hakkliha üle ja tegin nendest ka frikadelle. Tundub uskumatu, aga frikadellisupp nendest frikadellist oli väga maitsev 🙂
Enne keetsin frikadellid läbi ja siis panin portsudena sügavkülma. Kasutasin taas retsepti nami-nami lehelt, asendasin liha säinahakkliha vastu: https://nami-nami.ee/retsept/2478/frikadellisupp
Pildil supp haputaigna foccacia pitsa kattega.
Kalapulgad on ka ju alati perelemmikud, neid on samuti väga lihtne ise teha ja teate täpselt, mis koostiosi see sisaldab.
Retsepti idee saab siit: https://nami-nami.ee/retsept/676/kalakotletid_kalapulgad/ See tainas seisis mul külmikus järgmise päevani, võib-olla sellepärast oli seda ka väga lihtne vormida, et oli saanud seista.
Nii et pole toitu, kus ei saa kasutada säinahakkliha, ma olen isegi lasanjes kasutanud. Hakka lihtsalt proovima ja asendama hakkliha retseptides ja leiad oma perele sobilikud toidud. Selle maitsega harjub kiiresti, sest minu arust on säinas väga maitsev.
Nüüd need kõhuääred, mis sai eraldi pandud, nendest saab kasvõi pidulauale delikatesse teha. Ma tegin kala taignas, no viis keele alla. Tegin poolest kilost kõhuäärtest kala taignas ja me sõime mehega selle portsu kahe päevaga ära 😀
Kõigepealt pane kala marinaadi ja lase seista. See marinaad annab kalale üli hea maitse. Kasutasin seda retsepti: https://nami-nami.ee/retsept/3242/kala_tainas
Seejärel prae rohkes õlis 🙂
Teine pool kilo kõhuääri tegin marinaadis: https://nami-nami.ee/retsept/1173/Marineeritud%20praetud%20r%C3%A4imed
Muuseas, selleks et saada 1 kg kõhuääri, ma fileerisin 20 säinast. Päris hull, aga see on seda väärt. Ja hakkliha sain 5,3 kg. Nii et 20 säinast tuli 6,3 kg liha. Päris korralik kogus, kuigi professionaalid ilmselt saaks rohekm liha kätte. Aga olen rahul ka selle tulemusega 🙂
Miks ma seda kirjutan on see, et ma usun et see kala võib olla see tooraine, mis teeb meie toidulaua tervislikuks ja odavamaks. Kalamehe naisena ma näen seda, et säinast on kas väga palju või ei ole üldse. See hetk, kui seda on väga palju, tuleb ära kasutada ja pingutada, et sügavkülmad täita kvaliteetse toorainega. Soovitan igalühel otsida omale tuttav kalamees ja teha kaupa. Kui säinast on palju, siis on ka nemad hädas, et pole seda kellelegi pakkuda. Mõrdade tühjendamine selleks, et kala merre tagasi lasta, on samuti väga suur töö.
Tuleb meeles pidada, et meri pole pood. Kala tuleb siis varuda, kui seda on pakkuda, mitte siis, kui Sul isu peaks peale tulema. Seda nimetatakse planeerimiseks. Meid on harjutatud käima poodides ja mitte mõtlema selle peale, et see ju ei pea nii olema. Me peame rohkem ise võtma vastutuse selle eest, et oma pere ära toita. Olge rohkem iseseisvamad ja mõtlema ette. See teeb elu palju lihtsamaks ja sa tunned ennast palju vabamana. See teekond, mis ma viimased aastad olen käinud, on mu elu ja mõttemaailma nii palju muutnud ja ma usun, et see tee mida ma käin on minu jaoks õige.
Kui Sa tunned, et tahad ka olla vabam ja vastutada ise oma elu ja toimetuleku eest, siis oled kutsutud minuga koos seda teed minema. Jagame ideid ja mõtteid.
Kaunist kevadet kõigile 🙂