Imelised jõhvikad
Praegu teen küll täiesti hooajavälise postituse jõhvikatest, aga midagi pole teha, kui on vaja kiiresti leida lahendus jõhvikate kasutamiseks, sest sügavkülmakirst lihtsalt lõpetas minuga koostöö 🙁
Ma ise kasutan ära jõhvikatest nii mahla kui ka kesta, sest lihtsalt kahju on nii väärtuslikust viljast kasvõi osa sellest ära visata. Mul oli veel sügavkülmas 2-3 liitrit marju ja otsustasin need aurutisse panna, teen mahlaks.
Panin auruti puupliidi peale, ise samal ajal keetsin kalasuppi :). Kui supp sai valmis, oli ka mahl valmis. Vahepeal vaid segasin ja purustasin marju, et võimalikult palju mahla välja tuleks. Tasub teada, et marjade mehaanilisel purustamisel satub mahla sisse ka viljaliha. Mind see ei häiri ja tahan kestad võimalikult kuivaks saada, sest hakkan prast seda massi kuivatama.
Lasin mahla otse auruti voolikust pudelitesse ja sain kolm pisikest pudelikest mõnusa punase tumeda mahlaga :). Pudelid jahutan maha ja viin keldrisse oma aega ootama. Kuigi juba praegu tuli mannavahu isu 😀 .
Aeg-ajalt on vaja seda segu segada ja murda, kui suuremad tükid kokku on kuivanud. Kui mass on ära kuivanud, siis jahvatan selle kohviveskis väikeste koguste kaupa jahuks.
Ja voilaa, ongi üks mõnus jahu juures, mida lisada küpsetistesse, putrudesse, smuutidesse, marinaadidesse vm toitudesse lisandiks. Rikasta oma toitu C-vitamiiniga puhtast loodusest 🙂