Imelised jõhvikad

Praegu teen küll täiesti hooajavälise postituse jõhvikatest, aga midagi pole teha, kui on vaja kiiresti leida lahendus jõhvikate kasutamiseks, sest sügavkülmakirst lihtsalt lõpetas minuga koostöö 🙁

Ma ise kasutan ära jõhvikatest nii mahla kui ka kesta, sest lihtsalt kahju on nii väärtuslikust viljast kasvõi osa sellest ära visata. Mul oli veel sügavkülmas 2-3 liitrit marju ja otsustasin need aurutisse panna, teen mahlaks.

img 20220531 125012 resized 20220531 062029571

Panin auruti puupliidi peale, ise samal ajal keetsin kalasuppi :). Kui supp sai valmis, oli ka mahl valmis. Vahepeal vaid segasin ja purustasin marju, et võimalikult palju mahla välja tuleks. Tasub teada, et marjade mehaanilisel purustamisel satub mahla sisse ka viljaliha. Mind see ei häiri ja tahan kestad võimalikult kuivaks saada, sest hakkan prast seda massi kuivatama.

img 20220531 145602 resized 20220531 062029987

Lasin mahla otse auruti voolikust pudelitesse ja sain kolm pisikest pudelikest mõnusa punase tumeda mahlaga :). Pudelid jahutan maha ja viin keldrisse oma aega ootama. Kuigi juba praegu tuli mannavahu isu 😀 .

img 20220531 153703 resized 20220531 062030444
Nüüd see mass, mis jäi aurutisse, ära seda ära viska. Ma lasen sellel maha jahtuda ja laotan ahjuplaadile laiali. Õnneks on mul puupliit, mille ääres ma seda vaikselt kuivatan ja ei pea ekstra energiat kulutama.
img 20220531 173831 resized 20220531 062030751

Aeg-ajalt on vaja seda segu segada ja murda, kui suuremad tükid kokku on kuivanud. Kui mass on ära kuivanud, siis jahvatan selle kohviveskis väikeste koguste kaupa jahuks.

Ja voilaa, ongi üks mõnus jahu juures, mida lisada küpsetistesse, putrudesse, smuutidesse, marinaadidesse vm toitudesse lisandiks. Rikasta oma toitu C-vitamiiniga puhtast loodusest 🙂

img 20220531 173918 resized 20220531 062031190

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga