Selle hooaja kaks viimast suvikõrvitsat :)

Suvikõrvitsa hooaja võib lugeda vägagi õnnestunuks. Saaki olen saanud juuli teisest poolest alates ja nüüd viimased sai toiduks tehtud mõõdunud nädalavahetusel. Muidugi hooaja kõrghetkel olin ikka väga kuri enda peale, miks oli vaja 9 taime kasvama panna, koguaeg oli vähemalt 10 suvikõrvitsat toidu tegemise ootel. Tundus, et kui suutsin mõne ära kasutada, nii oli uus ports taas valmis saanud 😀

Aga kui nüüd oma viimast kahte suvikõrvitsat vaatlesin, siis oli nagu natuke kurb tunne ka. See mõnus hooaeg, kus sai enamus aega veedetud õues ja metsas hakkab läbi saama. Aga eks vahepeal peab puhkama ka, selleks talv ongi. Loodus puhkab ja ka inimene võiks hoo maha võtta.

img 20221015 180142 resized 20221016 103421228
Otsustasin, et nendest kahest teen kõige paremad toidud, mis ma suve jooksul teinud olen. Kuna tõepoolest järgnevad kaks sööki on olnud nii maitsvad, siis ma pean neid teiega jagama.

Suvikõrvitsakotletid on alati hea valik ja erinevate lisanditega saab sellest köögiviljast imelisi kotlette valmistada.

Retsepti võtsin siit blogist:

@elavegan

Vajalikud köögiviljad sain kõik enda aiast 🙂

img 20221015 180419 resized 20221016 103420827
Kuna minu porgandid on sel aastal kollased, siis värvi lisamiseks ( ja muidugi ka maitse) segasin taignasse tükeldatud päikesekuivatatud tomateid. Minu päev mõõdus õues riisudes ja lihtsalt käsitsi ei jaksanud köögivilju riivida. Riivisin kõik köögiviljad köögikombaini abil ja marli abil väänasin suurema vedeliku massist välja. Selleks on vaja suuremat marli tükki ja keera tainas nagu komm riidesse ja vääna välja 🙂 Ma tegin seda kolmes osas, väga palju vedelikku sai niimoodi kätte.
img 20221015 182044 resized 20221016 103420221
Siis see mass pannile ja lisa maitseained- sool, pipar, ja üldse mida ise soovid. Mina lisan peaaegu igale poole kurkumit. See on lausa supertoit, mis kaitseb meid külmetuse eest, on põletikuvastase toimega ja sisaldab palju vitamiine. Ning annab toidule mõnusa kollase värvi 🙂

Ma retsepti ümber tõlkima ei hakka, seda saab igaüks ise retsepti autori lehelt teha, aga minu tähelepanekud köögivilja kotlettiega on, et maitsesta korralikult, lisa omale meelepäraseid maitseained ja ära koonerda värskete ürtidega. Ma lisasin ohtralt tilli ja murulauku ja ka natuke maitsepärmi. Kikerhernejahu lisab toidule ka valku.

img 20221015 185902 resized 20221016 103419446
Küpseta kuumas õlis mõnusad krõbdad kotletid ja naudi 🙂
img 20221015 193637 resized 20221016 103419031

Ma jagan teiega imelist ahjuvormi retsepti , autor @plantbasedonabudget

Taaskord on kõik vajaminevad köögiviljad enda kasvatatud, mis on lihtsalt imeline 🙂 See sügis on nii soe, et tomati, paprika, sibula ja tilli tõin enne roa valmistamist otse kasvuhoonest.

img 20221016 152523 resized 20221016 103324808

Viiluta kartulid õhukesteks viiludeks, viiluta suvikõrvits ( sellest suurest suvikõrvitsast jätsin kolmandiku alles ja panin sügavkülma), tükelda tomatid, paprika, sibulad, kale ja pane kõik suuremasse kaussi, et oleks hea segada maitseainetega.

Kaussi lisasin soola, pipart, paprikapulbrit, oma lemmikut õli, pool klaasi leivapuru ja 1 klaas maitsepärmi. Maitsepärm on rikastatud B12 vitamiiniga, lisaks sisaldab tsinki ja valku. Ja millise kreemise maitse see toidule annab , mõnus :).

PS! Leivapuru on väga lihtne ise teha. Tükelda leib ja jäta ca üheks päevaks tuppa seisma. Järgmisel päeval purusta köögikombaini või blenderiga ja kuivata veel. Minul seisab see kapis purgis ja kui otsa hakkab saama, siis teen uue valmis. Väga lihtne viis mitte poodi minna, eks 🙂

img 20221016 161736 resized 20221016 103324400

Sega köögiviljad maitseainetega

img 20221016 162115 resized 20221016 103323993

Ja pane kogu kupatus ahju ca tunniks ajaks,vahepeal võid segada ka.

Toit on valmis, raputa peale maitserohelist ja hakka sööma. See ahjuvorm on mu kindel lemmik. See on lihtne teha, odav ( kui ise toitu kasvatad) ja igati kasulik 🙂

img 20221016 184348 resized 20221016 103323458

Mis on loo moraal? Hmm, vist väga polegi 😀

Aga tegelikult mida aeg edasi, seda rohkem hindan enda kasvatatud toitu ja mida kõike nendest teha võib. Huvitav on see, et nüüd kus olen rohkem taimetoitusid tegema hakanud, siis saan aru, kui palju on erinevaid maitseid olemas. Minu ja mu mu pere toidulaud on palju mitmekesisem kui see oli kunagi varem. Kuigi me pole taimetoitlased, siis ma naudin nende toitude tegemist ja söömist väga. Loodan, et järgmine aasta on sama rikkalik ja saan veel rohkem põnevamaid retsepte katsetada. Aga kindel on see, et 9 suvikõrvitsataime ühe pere jaoks on liiga palju, või mis te arvate? 🙂

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga